Un insult intolerable a la raça humana.

22 Sep

Què us sembla sortir una mica de la nostra zona de confort? No estigueu tristxs que no tot en aquesta vida és Física!

Val la pena deixar a un costat per una estona els electrons i els camps magnètics per parlar d’un dels homes més increïbles en la nostra història: en Charles Darwin.

Charles Darwin. Retrat de John Collier, 1881.

L’any 1831, Charles Darwin estava matriculat a la carrera de Medicina, que començà animat pel seu pare metge. Esgarrifat pensant en budells, sutures i ossos esberlats, decidí embarcar-se en el Beagle. Aquest viatge canvià el rumb de la seva vida i també de les nostres. Durant quatre anys, Darwin dedicà tot el seu temps i els seus pensaments en observar i descriure la increïblement variada natura que anava trobant al seu pas.

Quina passada! Viatge del Beagle, 1831-1836

Llegint el diari que publicà en arribar a casa, no sabem si admirar més la seva capacitat brutal d’observació o la imaginació i l’amplitud de raciocini que posseïa. Durant aquest viatge, Darwin va tenir la oportunitat de fer-se amb un ric material d’estudi que classificà amb l’ajuda d’especialistes a la seva tornada a Anglaterra.

Però una idea fixa rondava el cap del naturalista. Un mecanisme que podria estar al darrera d’aquella varietat d’espècies i el seu grau de parentesc, que semblava dependre de forma molt estreta amb les condicions geogràfiques. Havia de descobrir quin era aquest mecanisme.

I a en aquesta feina colossal es dedicà durant més de vint anys, fins el 1859 quan aparegué L’origen de les espècies.

Primera edició de L’origen de les espècies. Un bon regal pel meu aniversari.

L’aparició d’aquest treball canvià per sempre la nostra visió del món, i del lloc que n’ocupem. Darwin aconseguí una explicació complerta de la complexitat i la diversitat de la vida en el seu conjunt. Obrí els nostres ulls a l’extraordinària realitat del nostre món: la selecció natural.

“Existeixen organismes que es reprodueixen i la progènie hereta les característiques dels seus progenitors, existeixen variacions de característiques si el medi ambient no admet a tots els membres d’una població en creixement. Aleshores aquells membres de la població amb característiques menys adaptades (segons ho determini el seu medi ambient) moriran amb major probabilitat. Aleshores aquells membres amb característiques millor adaptades sobreviuran amb major probabilitat”

Darwin, L’origen de les espècies.

És de tothom coneguda la gran polèmica que es creà amb l’aparició d’aquest llibre. I especialment interessant és el cas dels opositors científics, sobretot dels mateixos que havien col·laborat amb Darwin en la seva feina posterior al viatge del Beagle.

La possibilitat d’uns avantpassats antropoides va ser l’argument estrella per desautoritzar la seva teoria. Era considerada “Un insult intolerable a la raça humana”. Ens en podem fer una idea mirant alguns dels diaris satírics de l’època.

Caricatura de Darwin. The hornet, 22 març del 1871.

La petite Lune. 1871

Punch magazine.1861

No he aconseguit trobar la font d’aquest dibuix, però és, sens dubte,  obra d’un cristià rabiós.

Han passat ja més de 150 anys des de la publicació d’aquest llibre, que transformà la vida de Darwin. Tot i la terrible oposició amb la que va haver d’enfrontar-se fins al dia de la seva mort, Darwin no deixà mai de treballar i va rebre els més alts honors. Ell esperava ser enterrat en el jardí de casa seva; ara descansa a l’Abadia de Westminster, amb un altre dels més grans genis de la Humanitat: Isaac Newton.

Dos organismes vius, per diferents que siguin, tenen un antecessor comú en algun moment del passat. Nosaltres i qualsevol ximpanzé, nosaltres i qualsevol dels bacteris que ara estan vivint a la nostra panxa tenim un antecessor, tot i que es remunti a 5 milions d’anys.

L’evolució és el gran principi unificador de la Biologia, sense ella no seriem capaços d’entendre les funcions dels organismes, ni les seves adaptacions, ni les relacions entre les espècies. Encara avui en dia, meravelles com la seqüenciació del DNA ens segueixen demostrant que la idea de Darwin és una de les més brillants i increïbles que mai hagin sortit del cervell d’un homo sapiens.

P.S.

Si mai us trobeu a un creacionista, o un post-modern estructuralista que dubten de la teoria de l’Evolució recomaneu-los saltar per la finestra. Al final, la teoria de la gravetat també és només una teoria. Pot ser un punt de vista més. Animeu-los a comprovar les seves creences. Selecció natural.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

eurasiacat

Anàlisi i informació eurasiàtica en català

Campana de Gauss

Classes particulars: Física, química i matemàtiques.

a10pàrsecs

Reflexions reflectides.

Desayuno con fotones

Un blog de física médica para todos los públicos

X razones para Y

Un blog bilingüe sobre métodos y herramientas para analizar datos

Viure la Ciència

Ciència a l'Escola Mare de Déu de La Salut

Som de ciències

Departament de Ciències Experimentals de l'INS Pius Font i Quer

Assemblea Campus Nord

Assemblea de l'ETSECCPB, ETSETB i FIB

Ciencia Viva

El Blog de la Asociación Ciencia Viva

Más que Ciencia

Investigación, desarrollo, innovación y estilos de vida a tu alcance

Solzhe Kalínkovitx

El teu fulfo és el meu fulfo

Kostya's small apps

The big one is AquaMail and it has its own site

Circuito Aleph

Ciencia para el mundo

CLAUDI MANS

Blog personal

B2Y

un proyecto entre tantos

A %d blogueros les gusta esto: