Les quatre interaccions fonamentals.

26 Jun

Avui en dia sabem que existeixen quatre forces fonamentals a través de les quals interaccionen els constituents de la matèria o fermions (electrons i quarks entre d’altres, partícules d’espín semi-sencer). Els quarks formen els neutrons i protons i altres partícules, en parlarem una mica després.

Aquestes forces fonamentals són: la gravitatòria, l’electromagnètica, la dèbil i la forta.

El concepte de força ha evolucionat de la física clàssica a la física quàntica. Clàssicament, una interacció a distància entre dues partícules és deguda a l’acció del potencial o camp creat d’una sobre l’altra. Quànticament, la interacció entre dues partícules es manifesta a través de l’intercanvi (emissió i absorció) de partícules d’espín sencer (els bosons).

En la força electromagnètica el bosó d’intercanvi s’anomena fotó. Tots els fenòmens electromagnètics que observem s’expliquen per la interacció d’aquest bosó amb partícules carregades. És la famosa i exitosa teoria quàntica de camps.

La interacció dèbil explica els fenòmens com la radioactivitat i la decaiguda beta (de neutrons en el nucli atòmic). Aquesta interacció és deguda a l’intercanvi de bosons anomenats W i Z. Així com la força electromagnètica té un abast que podem dir infinit, aquesta força anomenada dèbil té l’abast a mida del nucli atòmic.

La interacció forta és aquella que manté units els nucleons (neutrons i protons) per a formar els nuclis de la matèria. Aquesta existeix entre els quarks…i què són els quarks? Resulta que els protons i els neutrons no són partícules elementals (és a dir són divisibles). Protons i neutrons estan formats per altres partícules que sí són elementals, anomenades quarks. Tenim 6 tipus de quarks, amb uns noms ben macos: up, down, charme, strange, top i bottom. Combinant dos up i un down obtenim un protó i combinant un up més dos down obtenim un neutró.

Interacció gravitatòria: shhhh…passem sense fer gaire soroll i sense molestar. Aquesta interacció és la més dèbil de totes, i per ara un trencaclosques pels físics ja que no aconsegueixen encaixar-la en els models que hem explicat en els paràgrafs anteriors. Hi ha teories molt interessants com la gravetat quàntica en bucles o la famosa teoria de cordes, però cap d’elles encara no ha trobat la clau de vidre.

Potser algun dia tenim la sort de conèixer la gran unificació o potser tota aquesta dificultat es transforma en un nou i apassionant paradigma per a física.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

eurasiacat

Anàlisi i informació eurasiàtica en català

Campana de Gauss

Classes particulars: Física, química i matemàtiques.

a10pàrsecs

Reflexions reflectides.

Desayuno con fotones

Un blog de física médica para todos los públicos

X razones para Y

Un blog bilingüe sobre métodos y herramientas para analizar datos

Viure la Ciència

Ciència a l'Escola Mare de Déu de La Salut

Som de ciències

Departament de Ciències Experimentals de l'INS Pius Font i Quer

Assemblea Campus Nord

Assemblea de l'ETSECCPB, ETSETB i FIB

Ciencia Con Futuro

Otra ciencia es posible

Ciencia Viva

El Blog de la Asociación Ciencia Viva

Más que Ciencia

Investigación, desarrollo, innovación y estilos de vida a tu alcance

Solzhe Kalínkovitx

El teu fulfo és el meu fulfo

Kostya's small apps

The big one is AquaMail and it has its own site

CLAUDI MANS

Blog personal

A %d blogueros les gusta esto: